„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

Sa prirodom u najluđu noć – Divčibare

Divčibare Nova Godina

Sa prirodom u najluđu noć – Divčibare

Sadržaj

Vreme neumitno prolazi, pa tako od paklenih vrućina i jednog od najtoplijih leta u istoriji, preko divnih dana miholjskog leta koji oporavljaju i duh i telo, stigli smo ni manje ni više do najluđe noći. Iako vam još možda zvuči daleko, decembar je stigao. Po prirodi užurban, mesec završnih računa, svođenja obaveza i sumiranja utisaka je pred nama. U tom završnom trku, dok pravite pauzu između dva izveštaja, dva bebi obroka ili kućnih obaveza, onako uz kafu, opustite se i otplovite do Divčibara.

Na svega 38km jugoistočno od Valjeva smeštene su Divčibare, planinsko-turističko mesto na planini Maljen. Gde god da živite u Srbiji, neće vam biti potrebno više od 4 sata lagane vožnje do ove destinacije. U svakom slučaju, manje vremena i kilometara u odnosu na bilo koju inostranu metropolu. Lokalpatriotizam ili ne, prosudite sami.

Divčibare Maljen
Kako smo mislima već tamo, evo i razloga zašto Divčibare.

Vazdušna banja i pozitivna energija

Divčibare su deo niza valjevskih planina, a najviši je Crnim vrh:  1095m. Kako pripadaju grupi nižih planina, na njima odmor mogu naći sve starosne kategorije, od beba do starijih osoba. Zahvaljujući mediteranskim vazdušnim strujanjima sa juga i vazdušnim masama sa Karpata, Divčibare predstavljaju vazdušnu banju i klimatsko lečilište, što je i zvanično proglašeno 1963. godine. Do današnjih dana, Divčibare su se pokazale idelanim mestom za lečenje bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, stanja nakon upale pluća….  A, ako ovome dodamo i činjenicu da dolaskom na Divčibare, birate ulaganje u vaš imunitet i obnovu energije za novu godinu, ima li boljeg razloga da novu godinu dočekate tamo.

Sa prirodom u najluđu noć

Gde god da se smestite na Divčibarama, u privatnom smeštaju, planinskim vilama ili hotelima, u najluđu noć uplovićete u neurbanizovanoj, nekomercijalizovanoj prirodnoj sredini. Gužve na trgovima, zadimljenim salama i bučnim restoranima, zamenite vatrometom iznad  borovih šuma, snegom prekrivenim livadama i scenom nalik onoj u crtaću Maša i meda. Ako niste gledali tu epizodu, učinite to pre nego donesete odluku kuda za najluđu noć.
Divčibare, Nova Godina

Jutro posle

Zamislite da posle burne novogodišnje noći izađete u šetnju po svežem, čistom vazduhu, bez mirisa petardi i alkohola u vazduhu. Dopada vam se?
Divčibare su jedna od planina koja ima najlepše vidikovce. Ukoliko vam vremenski uslovi dozvole, zaputite se nekim od najlepših pešačkih staza ka Golupcu, Paljbi, Ljutom kršu ili Kraljevom stolu. Imaćete drugačiji pogled na Srbiju, što je dobra uvertira za novu godinu.

Novogodišnje razbuđivanje

Ako ste po prirodi aktivan tip, nema lepšeg razbuđivanja od skijanja ili zimskih sportova. Na Divčibarama postoje nekoliko skijaških staza namenjenih profesionalcima, rekreativcima i deci. Crni vrh je najpoznatija staza namenjena iskusnijim skijašima. Dužinom od 800m i ski liftom kapaciteta 700 skijaša na sat, zadovoljava i zahtevnije skijaše. Za rekreativce i decu namenjene su tri manje staze dužine do 300m sa dečijim ski liftovima. Drugim rečima, kvalitetno adrenalinsko razbuđivanje.
Divčibare čaj

Kada se probudite na ovoj lepotici, uz miris čaja sa cimetom ili rumom, belinom koja kuca na prozor i onim prazničnim raspoloženjem, bićete zahvalni što ste baš tu oblikovali neke nove želje i ciljeve.

Želim vam dobru energiju u najluđoj noći, kao uvod u još bolju novu godinu.

Sigurno će ti se svideti:

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: