„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

Želite na izlet, a ne znate gde

Fruška Gora Pogled

Želite na izlet, a ne znate gde

Sadržaj
Pregurali ste leto, vrućine, prošli su godišnji odmori i sada se pitate gde da dopunite baterije pre nego što stignu tmurni, pravi jesenji dani. Imamo predlog za vas. Dobro se obucite i krenite put Fruške gore. U okviru iriške opštine nalazi se Velika Remeta, jedan od najpoznatijih fruškogorskih manastira.
panorama manastira Velika Remeta

Manastir potiče iz XIV veka. Po predanju osnovao ga je kralj Dragutin. Već pri samom ulazu u manastirski kompleks jasno se vidi koliko pažnje i ljubavi je posvećeno uređenju prostora i koliki mir tu vlada. A sve zahvaljujući ocu Stefanu, starešini manastira. Čim prođete kroz manastirsku kapiju, sa desne strane primetićete malo etno-selo. Brvnare, vodenica, stari predmeti, drveni mostići, sve su to svedoci nekadašnjih vremena.

drvena kućica sa kamenom osnovom idrvenim mostićem u zelenil

Ipak, u okviru manastirskog kompleksa prostor se slobodno može koristiti za pravljenje roštilja i uživanje u letnjikovcima. Odmah pored brvnara nalazi se improvizovano jezerce u kome se kupaju patke, guske i morke, prava atrakcija za malu decu. Prostor je ograđen i mališani bezbedno i nesmetano mogu posmatrati životinje.

Sa desne strane, neposredno pored manastira, nalazi se tzv. rajski vrt. Replika Vitlejemske pećine sa slamom, jaslama, ikonom Presvete Bogorodice i rođenjem Isusa. A iznad pećine brdo Sion sa kapelom. Pravo osveženje čini divna fontana koja svojim žuborom stvara sve uslove za uživanje i opuštanje. Šetnjom kamenim stazicama, odmaranjem na klupama i u letnjikovcima, posmatranjem prirode i slušanjem ptica u fruškogorskoj šumi u zaleđu obezbedićete potpuni reset svom telu i povratak svojoj duši.

vrt sa drvenim mostićem, zelenom travom i cvećem

Sam manastir posvećen je Svetom Dimitriju, a u okviru njega nalazi se i crkva posvećena istom svecu. Tu su još i dve kapele – Svetog Jovana Krstitelja iz XVIII veka i Uspenje Presvete Bogorodice iz 1970. godine. Iz manastira kao suvenir možete poneti knjige, ikone, brojanice ali i manastirski med. A mir, blagorodnost i energija koje ćete poneti odatle podsetiće vas da se posle nekog vremena ponovo vratite. Dokaz toga su brojni ljudi koji ovde svakodnevno dolaze i uvek iznova pronalaze svoj mir.

A Potom

Kada odlučite da napustite ovaj prostor, glavnim putem možete se uputiti ka unutrašnjosti Fruške gore. Pripremite se za uživanje u bojama miholjskog leta, tišini i svežini. A ukoliko vam vreme dozvoli, zaustavite se i prošetajte puteljcima kroz šumu, nećete se pokajati. Prolazite pored TV tornja i hotela Norceva, a u nastavku puta čeka vas spomenik na Iriškom vencu i poznato izletište. Tu, u dubini šume možete popiti kafu i uživati u lepoti, a klinci zabavu mogu pronaći na ljuljaškama i klackalicama. Za one malo veće postoje edukativne table na kojima mogu saznati sve o Fruškoj gori, njenom biljnom i životinjskom svetu.
Ukoliko ste gurman, nećete odoleti zanosnom mirisu roštilja. Stoga, vodite računa kada da krenete na ovaj izlet.

Poranite, ponesite sve što vam je potrebno i prepustite se duhovnim i prirodnim čarima Fruške gore. Baterije će vam biti napunjene taman toliko da u fulu izdržite do novog izleta.

Sigurno će ti se svideti:

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: