„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

Želite na izlet, a ne znate gde

Fruška Gora Pogled
Pregurali ste leto, vrućine, prošli su godišnji odmori i sada se pitate gde da dopunite baterije pre nego što stignu tmurni, pravi jesenji dani. Imamo predlog za vas. Dobro se obucite i krenite put Fruške gore. U okviru iriške opštine nalazi se Velika Remeta, jedan od najpoznatijih fruškogorskih manastira.
Velika Remeta

Manastir potiče iz XIV veka. Po predanju osnovao ga je kralj Dragutin. Već pri samom ulazu u manastirski kompleks jasno se vidi koliko pažnje i ljubavi je posvećeno uređenju prostora i koliki mir tu vlada. A sve zahvaljujući ocu Stefanu, starešini manastira. Čim prođete kroz manastirsku kapiju, sa desne strane primetićete malo etno-selo. Brvnare, vodenica, stari predmeti, drveni mostići, sve su to svedoci nekadašnjih vremena.

Etno Selo Velika Remeta

Ipak, u okviru manastirskog kompleksa prostor se slobodno može koristiti za pravljenje roštilja i uživanje u letnjikovcima. Odmah pored brvnara nalazi se improvizovano jezerce u kome se kupaju patke, guske i morke, prava atrakcija za malu decu. Prostor je ograđen i mališani bezbedno i nesmetano mogu posmatrati životinje.

Sa desne strane, neposredno pored manastira, nalazi se tzv. rajski vrt. Replika Vitlejemske pećine sa slamom, jaslama, ikonom Presvete Bogorodice i rođenjem Isusa. A iznad pećine brdo Sion sa kapelom. Pravo osveženje čini divna fontana koja svojim žuborom stvara sve uslove za uživanje i opuštanje. Šetnjom kamenim stazicama, odmaranjem na klupama i u letnjikovcima, posmatranjem prirode i slušanjem ptica u fruškogorskoj šumi u zaleđu obezbedićete potpuni reset svom telu i povratak svojoj duši.

Rajski Vrt

Sam manastir posvećen je Svetom Dimitriju, a u okviru njega nalazi se i crkva posvećena istom svecu. Tu su još i dve kapele – Svetog Jovana Krstitelja iz XVIII veka i Uspenje Presvete Bogorodice iz 1970. godine. Iz manastira kao suvenir možete poneti knjige, ikone, brojanice ali i manastirski med. A mir, blagorodnost i energija koje ćete poneti odatle podsetiće vas da se posle nekog vremena ponovo vratite. Dokaz toga su brojni ljudi koji ovde svakodnevno dolaze i uvek iznova pronalaze svoj mir.

A Potom

Kada odlučite da napustite ovaj prostor, glavnim putem možete se uputiti ka unutrašnjosti Fruške gore. Pripremite se za uživanje u bojama miholjskog leta, tišini i svežini. A ukoliko vam vreme dozvoli, zaustavite se i prošetajte puteljcima kroz šumu, nećete se pokajati. Prolazite pored TV tornja i hotela Norceva, a u nastavku puta čeka vas spomenik na Iriškom vencu i poznato izletište. Tu, u dubini šume možete popiti kafu i uživati u lepoti, a klinci zabavu mogu pronaći na ljuljaškama i klackalicama. Za one malo veće postoje edukativne table na kojima mogu saznati sve o Fruškoj gori, njenom biljnom i životinjskom svetu.
Ukoliko ste gurman, nećete odoleti zanosnom mirisu roštilja. Stoga, vodite računa kada da krenete na ovaj izlet.

Poranite, ponesite sve što vam je potrebno i prepustite se duhovnim i prirodnim čarima Fruške gore. Baterije će vam biti napunjene taman toliko da u fulu izdržite do novog izleta.

Sigurno će ti se svideti:

I zeka i roštilj

I zeka i roštilj

Ove godine praznici su nam se poklopili. Nekom se sviđa, dok drugima raspored slobodnih dana

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: