„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

Milinim najlepšim kejom u Srbiji

Tiski Kej

Milinim najlepšim kejom u Srbiji

Sadržaj
Moram da priznam, priču o Lenki sam saznala mnogo ranije nego tvoju priču. I sada kada pokušavam uporno da sumiram utiske i emocije uz najlepši kej u Srbiji, zapravo shvatam da ti uopšte nisi slučajno bila u njenom komšiluku i delila sličnu sudbinu. Lepota i ljubav. Da li je to dobra kombinacija ili breme koje ti ostaje u amanet? Bojim se da je ovo drugo u pitanju. Bila si najlepša od vas četiri i nekako bilo je logično da najviše i dobiješ. U ljubavi. U životu. A kako logika i ljubav ne idu baš pod istu kapu, neke stvari mi, istina teško, ali postaju jasnije. Teško zbog tebe. Upoznale smo se, ako se to može nazvati upoznavanjem, u ne baš lepim okolnostima. Ti si izgubila svetinju, a ja baku. „Ti si ona mladja?“ Gledala sam te iz dečije perspektive, sa očima veličine sobe u kojoj smo se nalazile i punim tuge.  Zapravo tetka, ja sam najmlađa i najmanja, ali puna velikih emocija i snažnih sećanja. Prošlo je skoro tri decenije kada smo se ponovo videle. Zapravo, prvo smo se čule i ta boja glasa govorila mi je da smo svoje. Znala sam da treba da se vidimo. „Ličiš na Nadu?!“ Ne, tetka. Ja sam ona mlađa. Okolonosti u kojima smo se srele ponovo su nosile notu istih emocija. Valjda je to tako jednostavno trebalo da bude. Ponovo si gubila svetinju. Život je tebi dao to breme, koje si i dalje, istina sve teže, ali nosila. Bila si lavica, koja je iz godine u godinu polako gubila snagu. Taj decembar te je dotukao. Živela si sa pola srca. Jedna polovina je ostala pored tebe, drugu si obilazila i tražila svakog dana. Po žezi, kiši, snegu…. U kratkim naletima izbijala je tvoja priroda. Jaka, stamena, vrcava i emotivna duša. „Bože, kakva li je nekada bila?“, nebrojeno puta mi je prošlo kroz glavu. Zašto se nismo ranije srele? Onaj telefonski razgovor me nije prevario. Imala si to nešto, što i moja svetinja nosi. Mama i ti ste isti parfem u dva pakovanja. Znala sam da smo na istoj talasnoj dužini, samo trebalo je vreme da iznivelišemo plimu i oseku. Zadivljujuće, brzo smo to uspele.
dve ženske osobe, starija i mlađa

Toplina sobe, miris pite i ukus žerbo kocke obavijali su me sve jače, sa svakim novim dolaskom.  Ali, ti si bila sve više tužna, a ja sam pokušavala da sve brže nadoknadim priče, poglede, zagrljaje i ljubav. Nisam uspela. Preduhtrila si me. Otišla si, a nismo se pozdravile. Pokušavala si da mi kažeš, nagovestiš, ali nisam ti verovala ili nisam mogla.  Ne znam. Ne volim rastanke, možda je do toga.  Sada mi je još teže. Zapravo svaki put kada dođem, iznova, sve teže.

Nismo se ni prošetale najlepšim kejom u Srbiji. Uradila sam to ovih dana. Sama. Odavno nisam videla lepše mesto za šetnju, za poglede i sanjarenje. Dunav mi je blizak, ali sada sam upoznala i Tisu u svojoj punoj lepoti i snazi. Ostavila si mi u amanet korake najlepšim kejom u Srbiji. Ostavila si mi vreme da na ovoj obali bacam kockice i igram, najbolje što znam, igru zvanu život. Nije lako. Samo jedan kotrljaj spusti te sa šestice na keca. Ti si igrala pošteno. Nikada nisi pogurala, okrenula ili igrala ponovo. Igrala si svoju igru čisto, otvoreno i velikog srca. Izabrala si najskuplje, ali nisi znala drugačije.

Kej na Tisi i plaža

Teško je, ali ti obećavam: pokušaću da ukrotim Tisu, da smirim misli, da spustim loptu, da živim život, da odigram najbolje što znam za sebe, za tebe. Ostavila si mi u amanet Banat, Novi Bečej, ljubav  i snagu lavice. Ostala sam ti dužna zagrljaj. Ostala si mi dužna oproštaj. Nedostaješ.

Znam, nije neka inspirativna priča za putovanje. Nije, ali je istinita. Baš kao i tvrdnja o jednom od najlepših šetališta u Srbiji. I ne samo šetališta, nego i mesta gde Novobečejci, ali i svi stranci iz unutrašnjosti proživljavaju svoje lepe i teške emocije. Tu sumiraju svoje misli, a Tisa ih dalje nosi do neke nove obale i nove priče.

pogled sa obale na Tisu i ostrvo u njoj

Danas je ovako. Ali, obećavam vam, ovo je samo početak priča iz banatske varoši. Priča koje će biti obojene emocijama i stvarnim događajima. Do tada, uhvatite još koji zubati zrak sunca i nađite mir na nekom svom keju, parku, ulici ili klupi. Gde god da ste, nađite se i živite. Sve će proći, pa i život. A najlepši kej u Srbiji? On će vas čekati na svom mestu, uz Tisu.

Sigurno će ti se svideti:

Karlovac Gimnazija

Po energiju u Sremske Karlovce

Tekst pod istim nazivom objavljen u Aksa Baby planeta časopisu. U narednim redovima možete pročitati punu verziju teksta. Uživajte u lepoti jednog izleta u Sremskim Karlovcima:)

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: