„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

Stara planina krov Srbije

Stara Planina

Stara planina krov Srbije

Sadržaj
Polako ulazimo u završnicu ove godine . Ulice su nam već odavno okićene, ali budimo iskreni, prava atmosfera slavlja i nekog posebnog duha, započinje upravo onda  kada na kalendaru osvane decembar. Mesec završnih računa, preispitivanja odluka, novih ideja, velikih želja i iščekivanja odmora. Mesec u kome pitanje gde ispratiti staru i započeti novu godinu polako postaje dominantno. Psihološki i finansijski. A da bismo skratili muke, udobno se smestite uzmite kaficu i krenite. Ne na put, nego u čitanje ovog teksta i rešavanje problema predstojećeg zimskog odmora.
Laptop i kafa

Ako želite da odmor bude u najboljem svetlu sa najlepšim osećanjima, od svih destinacija mi vam preporučujemo Balkan.  „Gde ćeš veći Balkan od ovoga na kome živimo.“, sigurno prolazi kroz glavu. Ne brinite, ovaj put popećemo se na planinu po kome je i celo poluostrvo dobilo ime, planinu Balkan, poznatiju kao Stara planina.

Ukoliko krećete iz Beograda na trista tridesetom kilometru naići ćete na ovu planinu. Ukoliko ste pak u Nišu, na svega sedamdeset kilometara nalazi se oaza mira, dok ja Knježevčanima i Piroćancima Stara planina u komšiluku. Drugim rečima, ako posmatramo našu zemlju, odakle god da krećete, putovanje će vam biti kraće nego čekanje na bilo kojoj državnoj granici. Dakle, problem napornog putovanja – rešen.

Zahvaljujući prirodi i dodatnim uslugama, Stara planina je na dobrom putu da bude  jedan od najlepših srpskih turističkih centara. Iako se najviši vrh Midžor nalazi na 2.169 metara, najveći deo površine je između 1.100 i 1.900m  nadmorske visine, što uveliko utiče na prijatnu klimu i stvara idealne uslove za nesmetan boravak  male dece. Problem porodičnog odmora – rešen.

Stara Planina

Budući da obiluje velikim brojem  rečnih tokova, vodopada, retkih biljnih i životinjskih vrsta Stara planina je 1997. godine proglašena  jedinstvenim parkom prirode i tako bi trebalo i da ostane. Pitanje boravka u zdravoj sredini – rešeno.

Veliku turističku prednost ove planine čine padine idealne za izgradnju staza alpskog skijanja. Veliki začetnik zimskog turizma, svakako je ski-centar Stara planina, koga čine skijalište Babin zub i Jabučko ravnište. One imaju više od 13 km staza za sve vrste skijaša, od početnika, preko profesionalaca do ekstremnih sportista. Problem neadekvatne ponude – rešen.

Porodica na snegu

Pored prirodnih mogućnosti, velika pažnja je posvećena uređenju i opremanju staza za skijanje, pa se tako na skijalištu Babin zub nalazi  četvorosedna žičara Konjarnik, kapaciteta 1400 skijaša na sat; ski lift Sunčana dolina, kapaciteta 1200 skijaša na sat. Prva gondola u Srbiji nalazi se na Jabučkom ravništu. Gondola sa osam sedišta lako, udobno i jednostavno prevozi skijaše iz hotela do sistema ski staza. Sa skijalištem Babin zub ovaj deo povezan je preko četvorosedne žičare Rudine i ski lifta. Problem s komforom – ne postoji.

Ukoliko i vi volite snežnu zimu, sve prognoze ove godine baš i ne idu u prilog našim željama, sem ukoliko ne odlučite da jedan deo zime provedete baš na Staroj planini. Naime, Stara planina je, u proseku, pet meseci prekrivena snegom, a ako baš verujete u Marfijev zakona i strahujete da ćete biti baksuz i osvanuti na Staroj planini bez snega, ne brinite, verovatnoća je minimalna. Ski-centar poseduje sistem za veštačko osnežavanje koji osigurava potpunu zimsku idilu. Eventualni problem nedostatka snega – rešen.

Kako je zima vreme velikih praznika, većina iste želi da provede sa porodicom. U tim slučajevima javlja se potreba za adekvatnim smeštajem, a Stara planina planina ne oskudeva u tome. U samom ski-centru idealne uslove pruža istoimeni hotel. Veći deo hotelskih usluga podređen je porodičnom odmoru, animaciji dece i kompletnom komforu. S druge strane ukoliko želite da budete deo tradicije i duha, smeštaj možete pronaći i u nekom od seoskih domaćinstava, vila ili apartmana. Čini se da smo i ovaj problem rešili.

Sto se nas tiče sve su šanse da predstojeću zimu provedemo na krovu Srbije. A  ako ste vi već isplanirali zimske čarolije na nekom drugom mestu, šetnje, branje lekovitog bilja, biciklizam, obilaske manastira, arheoloških i etno postavki  rezervišite za naredno proleće. I ukoliko nas sledeće godine potkači pakleno leto, Zavojsko jezero i Stara planina su tu da vam pruže osveženje i ugoste vas na najbolji mogući način.

Kada god da dođete, jedinstven je osećaj posmatrati Srbiju iz ove perpektive, jer ćemo je doživeti na sasvim nov način.

Srećna Vam Nova Godina!

Sigurno će ti se svideti:

Molitva za ljubav

Molitva za ljubav

Tih godina prošlog veka, kada ni u snu nije bilo najave nekim većim istorijskim pokretima,

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: