„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

Kamenički park

Kameni stubovi sa ljudskim statuama

Kamenički park

Sadržaj

Ono što je Tadž Mahal u Indiji ili Central park u Njujorku, to je Kamenički park u Sremskoj Kamenici. Iako površinski i arhitektonski nisu ni blizu, emotivni doživljaj koji izazivaju kod svojih posetilaca je ono što ih povezuje. Divna kombinacija prirode i ljubavi, privlači mnoge romantične duše i zaljubljenike u lepotu prirode, tokom čitave godine.

Kamenički park – najveći novosadski park

Iz želje da svojoj supruzi grofici Marcibanji obezbedi prostor gde će uživati i odmarati se, grof Karačonji je u neposrednoj blizini dvorca u kome su živeli, krajem XIX veka podigao park, preteču današnjeg Kameničkog parka. Status privatnog vlasništva, park je imao sve do 1918. godine, da bi potom prešao u društvenu svojinu. Od 2008. godine proglašen je parkom prirode i stavljen pod zaštitu države. 

Uz dugu istoriju i površinu od 33 ha, Kamenički park je najstariji i najveći novosadski park koji je omiljeno izletište svih kategorija posetilaca. 

Najstariji novosadski hrastovi krase Kamenički park

Ako se neko nekada zapitao šta čini lepotu prirode, dolaskom u Kamenički park našao bi odgovor. Taj intezitet lepote gradi bogat biljni svet sa preko 7.500 stabala, mahom listopadnog drveća. Uz samu obalu Dunava, a kako bi drugačije, nadvijaju se stabla vrbe i topole. Na nešto višem, centralnom delu parka, svojom lepotom i raskošnom krošnjom, koje kada jednom vidite, više nikada nećete zaboraviti, dominiraju dva stabla hrasta. Svojim poreklom još od 1805. godine, čine najstarije novosadske hrastove.

kamenički park hrast
Kamenički park -hrast lužnjak

Lepota engleske jednostavnosti na obali Dunava

Kako je park planski uređivan po uzoru na engleske vrtove, upravo ta neobaveznost i sloboda krasi jedinstvo koje možete naslutiti već pri samom ulasku. Prelaskom preko malog kamenog mosta nad Kameničkim potokom, otvara se širok prostor livadicama, okruženih šumom, prema kojima se račvaju tri široke staze za šetnju. Gde god da odlučite da krenete, podjednako ćete uživati. Sve staze međusobno su povezane, tako da je obilazak čitavog parka zagarantovan.

Ukoliko se odlučite da krenete pravo, izabraćete stazu koja je najbliža Dunavu. Pored upijanja lepote krošnji koje se međusobno prepliću i poput špalira nadvijaju nad stazom, ovde ćete imati priliku da vidite sfingu, deo arhitekture parka iz perioda izgradnje. Među drvećem, naslutićete obalu međunarodne, a naše reke. Siđite do nje i uživajte u pogledu na most, grad preko reke i panoramu vrba koje se uvijaju i nadvijaju nad vodom.

Ako ste više za središnji put, nakon kraće šetnje sa vaše desne strane pojaviće se uzvišenje ili „brežuljak ruža“, na kome se nalaze pet stubova sa statuama koje podsećaju na likove rimskih vojnika. Međutim, postoji verovanje da su u pitanju likovi porodice Karačonji, a da se ovaj brežuljak koristio za odlaganje i hlađenje leda za zabave u dvorcu pomenute porodice. 

Kada sa brežuljka ruža ili pentagona pogledate na jednu stranu, pred vama će se prostirati široka livada oivičena šumom. Ako pak odlučite da pogledate na drugu stranu, videćete centar i lepotu parka – hrast lužnjak sa svojom impresivnom i nestvarnom krošnjom. Pravi doživljaj postićete kada stanete ispod nje. Tek tada osetićete svu vanvremensku lepotu i moć hrasta starog preko dva veka.

voda Dunava i zelenilo na obali
Kamenički park - obala Dunava

Iako je doživljaj nesvakidašnji nemojte se zaustaviti ovde, nastavite šetnju središnjom stazom, na čijem kraju se nalazi, za klince, posebno zanimljiv, tzv.hotel za bube. Na, ne tako impozantnoj tabli, videćete, različite komade drveta, u kojima su svoj smeštaj pronašli razni insekti. A, ako se malo umirite i skoncentrišete, velike su šanse da primetite vevericu kako užurbano skakuće među granama. 

Šetnju možete nastaviti pravo ili preseći trim stazom do trećeg puta. Ako krenete da se spuštate pred vama će se naći prirodno manje jezero. Ukoliko je sreća na vašoj strani, bićete u prilici da posmatrate i neke od njegovih stanovnika, među kojima se posebno izdvajaju divlje patke. 

Malo iznad jezera nalazi se uzvišenje, na kome, ukoliko se zavučete među drveće, možete čuti kako zvuči priroda. Pesma ptičica, šum lišća, koje ponekad zna preseći lepet krila, možda baš one divlje patkice sa jezera. I znate šta je zanimljivo? Takav zvuk možete čuti kada god dođete u posetu, bez obzira na godišnje doba. A znate li zašto? Zato što u parku uvek možete pronaći nekog od stanovnika koji će izaći, prošetati ili protrčati svojim staništem.

Pored staza za šetnju, tu su, za rekreativce, važne trim staze, ali i klupe gde svako može napraviti pauzu. Pored ljubitelja prirode, sportista, veoma česti gosti su i biciklisti, kao i porodice sa decom koji ovde konačno mogu da se odmore, jer mlađi naraštaji imaju velike površine za igru i zabavu. Pored udobne trave, tu su i poligoni za igru, razne sprave za rekreaciju i zabavu u prirodi i mini park sa ljluljaškama, toboganima, klackalicama, koji svojim „drvenim“ izgledom ne odudaraju od okoline.

I sami možete zaključiti zašto je Kamenički park omiljeno mesto mlađih generacija, njihovih ljubimaca, zaljubljenih parova, ekološki osvešćenih ljudi, rekreativaca i ljudi kojima je prirodni relaks neophodan.

kamenički park klupa
Kamenički park

Kamenički park simbol za prvi maj

Jedno od veoma čestih izletišta za prvi maj je upravo Kamenički park. Pored Novog Sada, Petrovaradina, kao naselja u okolini, Sremske Kamenice u kojoj se nalazi, Kamenički park je mesto gde prvi maj žele da provedu i izletnici iz drugih delova Vojvodine. 

Zašto je to tako, pitate se? Zato što je Kamenički park, uređen, pristupačan, sa puno zelenila, prostora, drvenih klupa, stolova, lako dostupan, a opet ušuškan i u blizini velikih gradskih sredina. 

Kako doći do Kameničkog parka

Bez obzira iz kog dela Srbije da dolazite, Kamenički park je lako naći. 

Ukoliko dolazite brzom prugom, neka vam Novi Sad bude krajnja destincija. Potom gradskim prevozom, sa dovoljno linija, možete stići na krajnju odrednicu. Ako ste iz Novog Sada, dovoljno je da pređete Most Slobode peške ili biciklom, a potom pri samom kraju mosta spustite se stepenicama do parka, gde će vas staze za šetnju odvesti do dela koji želite.

Dolazite autom? Dovoljno je da stignete do centra Sremske Kamenice, pratite putokaze za navedeni park i eto vas, za tili čas. Ako se pitate gde parkirati? Ispred samog parka postoji prostor za parkiranje. Samo, budite svesni, da u lepim i vremenski atraktivnim danima, kao što je prvi maj napr., postoji mogućnost da ćete se morati pomučiti za parking. Ili jednostavno poranite, parkirajte se i smestite u park taman na vreme da se opustite i uživate.

Kada je najbolje vreme za obilazak Kameničkog parka

Kada ste umorni, kada vam je potrebna dobra energija, kada želite da se opustite, napravite roštilj, uživate sa decom i prijateljima. Ali i kada želite da vam bude lepo, da nađete sebe, kada ste usamljeni ili želite da donesete neku odluku, da proslavite ili odtugujete, Kamenički park će vas prihvatiti toplo, prijateljski i domaćinski. On je uvek na istom mestu. Mestu gde ljubav vlada, jer je iz ljubavi i nastao.

Izdvojte vreme i dođite. Imate celu godinu na raspolaganju. Dajte doprinos ljubavi i budite sigurni da ćete biti zaslužni za jedan bolji svet koji nam je svima preko potreban.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Sigurno će ti se svideti:

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: