„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

U iščekivanju proleća, put u Aranđelovac

Aranđelovac
Ove godine, zima nam nije podarila toliko očekivanu belinu i radosti na snegu, ali to nije razlog da ne budemo vedri i veseli i u sivim zimskim danima. Možda je baš ovo vreme idealno za posetu poznatim, ali nedovoljno doživljenim mestima Srbije.  Dok priroda ne odluči da se probudi, posetite Aranđelovac, grad u kome ima dovoljno ljubavi, energije i sadržaja za emotivno, duhovno i kulturno relaksiranje. Evo razloga zašto da kratak odmor  provedete baš ovde.

Srce šumadije

Smešten u podnožju Venčaca i Bukulje na 270 m nadmorske visine, ime Aranđelovac dobio je davne 1859. godine, kada je knez Miloš Obrenović odlučio da tako nazove staro naselje Vrbica. Kako se nalazi u centru Šumadije, odakle god da dolazite, ne brinite, lako ćete stići.

Gradski park

Sinonim Aranđelovca, svakako je gradski park, koji se prostire na površini od 22ha i spada u najpoznatije parkove u Srbiji. Veliki broj biljnih vrsta, mineralnih izvora, staza za šetnju   njegove su glavne prednosti. Posebno veliki umetnički i kulturni značaj imaju skulpture od belog kamena, izrađene u okviru međunarodnog simpozijuma „Beli venčac“, koga je UNESCO označio kao simpozijum svetskih razmera. Danas se ovaj park upoređuje sa najpoznatijim svetskim parkovima skulptura.
Aranđelovac Staro Zdanje
Tu se nalazi i nekadašnja najlepša građevina Aranđelovca i Srbije, međutim, no danas je to tuga većine Aranđelovčana. Staro zdanje, svojevremeni letnjikovac porodice Obrenović, danas ruinirano i tužno čeka neka lepša vremena. Nadam se da su ona na pomolu.

Bukovička banja

U samom gradskom parku smeštena je Bukovička banja, jedna od najpoznatijih mondenskih banja u Srbiji tokom XIX veka. Njen tvorac bio je knez Miloš Obrenović koji je voleo da uživa u lekovitim izvorima. Danas je banja poznata po lečenju i preventivi mnogih oboljenja. Međutim, daleko je poznatija po lečenju, edukaciji i rehabilitaciji dece obolele od dijabetesa, testiranju i sportskim pripremama individualnih  sportista i velikih sportskih klubova.
Bukovička Banja Park

Panorama sa Bukulje

Šetnja gradskim parkom ne mora da se završi u samom parku. Ukoliko vam vremenski uslovi dozvole, stazom iz parka možete nastaviti do planine Bukulje. Ako se odvažite na ovakav poduhvat, nećete se pokajati. Na samom vrhu planine, nalazi se osmatračnica visine 19m, koja će vam omogućiti da Aranđelovac vidite iz sasvim druge perspektive. Jer pred Vama se pruža grad  kao na dlanu, prizor vredan svakog koraka.
Aranđelovac Panorama

Risovača i muzej

Na samom ulazu u Aranđelovac nalazi se brdo Risovača sa istoimenom pećinom. Pećina je poznata kao stanište čoveka iz ledenog doba i nekadašnje paleolitsko naselje. U impresivnim pećinskim tunelima, dužine 187,5m od kustosa ćete dobiti obilje informacija o životinjama iz ledenog doba, životu neandertalaca, a sve zaokruženo vernim replikama pećinskog medveda, lava i lovačke porodice, smeštenih duž pećinskih kanala. O značaju pećine govori i činjenica da je proglašena kulturinm dobrom i spomenikom prirode I kategorije. Pećina je moderno uređena i opremljena za posete. Zatvorena je samo 1 – og januara. Stoga, ne brinite, slobodno je možete obići u zimskim mesecima.  Iako smešten u gradu, Nardoni muzej sa Risovačom čini jedinstvenu celinu. Korisno je odvojiti vreme za njegov obilazak, budući da na veoma zanimljiv način prikazuje informacije o ledenom dobu, kako su izgledale fizure u kamenom dobu, koja je najstarija razglednica Aranđelovca i još mnogo toga, ali neću baš sve da vam otkrijem.
Pećina Risovača

U susret sretenju

U neposrednoj blizini Aranđelovca, smešteno je, za Srbiju istorijsko mesto  – selo Orašac. Na Sretenje, 15-og februara 1804. godine u tom selu doneta je odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka čiji je vožd bio Karađorđe Petroviće. Ovaj događaj je bio presudan u borbi srpskog naroda i formiranju države Srbije. Ukoliko se odlučite da upoznate Srbiju, krenite odavde. Istorijske činjenice i spomen kompleks crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Spomen škola, Marićevića jaruga, Muzej i spomenik Karađorđu odgovoriće vam na pitanje zašto ovaj događaj slavimo kao Dan državnosti.
Spomen Kompleks Orašac

Relax

Pored duhovnog, Aranđelovac vam može pružiti i fizički relax. Wellness paketi su deo redovne ponude aranđelovačkih luksuznih hotelskih kompleksa i privatnih vila. Veoma često prolazimo kroz mesta u Srbiji, smatrajući ih, iz nama nekih razloga, manje zanimljivim i nedovoljno atraktivnim. Još češće nismo u pravu. Stoga, u tmurnim zimskim danima, neka vam jedna od zanimacija bude istraživanje i prikupljanje informacija, a kada uslovi dozvole, krenite u upoznavanje destinacija u Srbiji. Za početak, neka to bude Aranđelovac.

Sigurno će ti se svideti:

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: