„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

Vojvođanska Venecija i festival cveća

Vojvođanska Venecija

Vojvođanska Venecija i festival cveća

Sadržaj
U krajnjem istočnom Banatu, skoro pa da pobegne iz Srbije, srećom ostala je u našim granicama, smeštena je varoš Bela Crkva. Mogli bi reći i grad, ali nekakao, ako je nazovemo varošica, tako više oslikava duh samog mesta . Kako je jun mesec, mesec gde se spajaju stari i novi godišnji odmori, evo predloga da iste provedete u navedenoj varoši. Zašto Bela Crkva?

Karneval cveća

Još od 1852. , svake godine poslednja nedelja juna rezervisana je za Karneval cveća. Tih sedam dana koliko traje karneval, Bela Crkva je u znaku, pogađate cveća, muzike, boja, mirisa i igre. Ulice, trgovi, zgrade ukrašene su nestvarnim aranžmanima. Zašto nestvarnim? Jednostavno te kombinacije cveća, njegovo pletenje, slaganje boja se ne može opisati. Zaključujemo, najbolje je dođi na karneval.
Karneval Cveća Bela Crkva

Folklorna udruženja pesmom i igrom pokazuju jedinstvo i međusobnu usmerenost svih nacionalnih manjina koji žive u Beloj Crkvi.

Kao i svaki drugi međunarodni karneval, tako i ovaj belocrkvanski se završava svečanim defileom učesnika. Eksponati koji se kreiraju svake godine, ispunjavaju ulice ove varoši. A mažorentkinje? Pa kakav bi to bio karneval bez njih. Šetaju i domaće, ali i iz drugih zemalja. Kakve su? To Vam neću reći, dođite sami da se uverite.

Mažoretkinje Bela Crkva
A posle defilea, vatromet. Cveće, boje, mirisi, muzika, možda se i neko zaljubi 🙂

Godišnji odmor na 7 jezera

Početkom XX veka, za potrebe industrije i razvoja ovog kraja vršeno  je iskopavanje šljunka. Na tim mestima, vremenom su nastale veštačke akumulacije vode – 7 belocrkvanskih jezera. Po njima Bela Crkva nosi naziv Vojvodjanska Venecija. Svako od njih nudi drugačije doživljaje i mogućnosti za kvalitetan       godičnji odmor.

Po uzoru na letovališta

Gradsko jezero je jedno od četiri urbanizovanih belocrkvanskih jezera. Nećete zažaliti, ako  se odlučite da ovde provedete svoj godičnji odmor. Zašto? Ovo jezero ima lepo uređenu plažu, suncobrane, ležaljke na  iznajmljivanje. Svoje sportske potrebe možete zadovoljiti u obližnjem veslačkom i ronilačkom klubu, iznajmljivanjem pedalina, skakanjem sa obezbeđenih skakaonica ili na obližnjim sportskim terenima… Nedaleko od plaže smeštene su kategorizovane vile i apartmani (kategije od 2* do 4*). U neposrednoj blizini je i auto kamp sa 250 kamp mesta. Ko šta voli. Restoran Jezero nudi Vam mogućnost pansionske ishrane ili povremenih obroka. A noću? Kao i svako drugo letovalište? Za porodične turiste i one za mirniji odmor tu je noćni korzo uređenim i osvetljenim stazama, za adrenalin turiste  tu su splavovi i noćni klubovi, a za romantičare – noćno kupanje.
uska peščana plaža sa belimležaljkama i suncobranima

Sećate se Varljivog leta ’68. , e pa nešto slično  🙂

Vračevgajsko jezero drugo urbano jezero je meka  kampera. Dva uređena kampa, tuševi,bungalovi, igrališta za najmlađe, uređena plaža. Ko voli kampovanje  ne tražite dalje. Posebu atrakciju jezera, čini ostrvo do koga se dolazi drvenim mostićem. A tamo, bez preterivanja, prelepa plaža, suncobrani, peškiri, letnji bar i restoran sa ribljim specijalitetima. Dođete i nema dalje, a i ne treba Vam  više.
Vrcevgajsko Jezero

Raj za izletnike, sportske ribolovce

Pored Gradskog i Vrčevgajskog, urbana jezera su Šljunkara i Šaransko. Ostala tri posebno se odlikuju bogatim biljnim vrstama, ribljim fondom i ornitofaunom. Ova jezera su meta zaljubljenika u prirodu, sportskih ribolovaca i izletnika.
Šaransko jezero

Ukoliko se odlučite da svoj godišnji odmor provedete u Beloj Crkvi imaćete mogućnost da posetite najstariji muzej u Vojvodini, da sa vidikovca Tri krsta posmatrate panoramu Bele Crkve, da se prošetate peščanim dinama jedine peščare u Evropi – Deliblatske peščare ili da uživate u slapovima Karaša i  brzacima Nere.

Slapovi Reke Karas

Sigurno će ti se svideti:

kalvarija

Kalvarija na lesnom ostrvu

Kalvarija, vidikovac na kome ćete naći šansu da smirite misli, život pogledate iz druge perspektive i ponesete dobru energiju sa sobom.

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: