„Putuj po Srbiji, ispričaj svoju priču“ – Snežana Trtica Graovac

Putuj po Srbiji i udahni proleće

Dinosaurus

Putuj po Srbiji i udahni proleće

Sadržaj
Ima nešto u tom proleću. Koliko god bili potišteni zbog „cele situacije“, pritiska na poslu ili novih poskupljenja, kada proleće zakuca, nekako je sve lakše. Nije li tako? Sunce, boje, mirisi, pa leptirići u stomaku… Nemojte da se femkate. Leptirići ne poznaju godine. Tu su oni, samo ste ih vi malo zatrpali neprospavanim bebećim noćima, računima, godinama, pandemijama, izgovorima. Vreme je da ih pustite da nastave svoj let i ponesu vas u ove lepe prolećne dane. Istina, biće još proleća, ali prošlo smo propustili i, složićete se, baš nam je falilo cele godine. Zato ne časite ni časa! Spremite se i krenite. Za početak, pođite sada sa nama put istočne Srbije.
auto u brzini na putu

Ukoliko ste odlučili da ovo bude jednodnevni izlet, prvu pauzu napravite u neposrednoj blizini Velike Plane u manastiru Koporin. Smešten u kotlini, okružen šumom, pravo je mesto da oslušnete prirodu i krenete upotragu za duhovnim mirom. Zadužbina despota Stefana Lazarevića, čije se mošti ovde i nalaze, datira s početka XV veka. Pored izvora, za koga važi predanje da ima lekovita svojstva, u novijoj istoriji manastir je poznat i po vinu koje proizvodi na tradicionalan način. Ljubav, vreme i autentičnost tri su osnovna sastojka ove božanske tečnosti koja se savršeno uklopila u ambijent i dodala mu notu lepote čistog i prirodnog.

Idemo dalje

Nakon sveobuhvatnog okrepljenja, put dalje nastavljamo ka Svilajncu. Kada ste poslednji put bili u ovoj srpskoj varoši?
Ukoliko niste skoro ili niste nikada, sada je pravo vreme da to uradite. A evo i zašto. Nekada, u dalekoj istoriji, Svilajnac je bio poznat po gajenju svilene bube po čemu je i dobio ime, a danas se ponosi Prirodnjačkim centrom.

Ako ste ikada lično imali nekih nedoumica i pitanja kada je reč o životinjama iz Afrike, mamutu Kika, vulkanima, geološkom sastavu Zemlje, nebeskom kamenju, svetu minerala, raznolikosti biljnog i životinjskog sveta Srbije ili geološkom nasleđu našeg prostora, ovde ćete pronaći odgovore. I ne samo vi, nego i vaši klinci budući da kustosi na veoma zanimljiv način prenose znanje i najmlađim posetiocima centra.

Nakon šetnje kroz muzejske postavke veliko zadovoljstvo vašim klincima, a verujte i vama, upriličiće Dino park, smešten u parku centra. Pored dvadesetak replika dinosaurusa u prirodnoj veličini, u parku se nalazi i vulkan, igraonica za decu, restoran i suvenirnica. Sve je savršeno uređeno i ukomponovano tako da ne postoji verovatnoća da vam i na sekund bude dosadno. Naprotiv, adrenalin i energija će se aktivirati i kasnije čak pri samoj pomisli na ovo mesto. A to naprosto znači da ćete imati potrebu da ponovo dođete.

Kraj ili ne, od vas zavisi

Sećate se, na početku priče smo vam ovo putovanje predstavili kao opciju bogatog jednodnevnog izleta, sada vam je jasno i zašto. Međutim, ako ste pak odlučili da prenoćite u nekom od hotela ili privatnih domaćinstava ovog kraja, znajte da ste doneli pravu odluku. Pitate se zašto? Zato jer je ovaj kraj bogat lepim mestima. Na samom izlasku iz Despotovca sačekaće vas Park minijatura sa preko trideset minijaturnih replika poznatih srpskih manastira. Put dalje vodi ka mestu gde su lepota, priroda i mir ušuškani između i oko zidina manastira Manasija. Ko je jednom bio ovde, vratio se još mnogo puta. Jer ovde se ne dolazi, ovde se bude.

Po nekom nepisanom pravilu iz Manasije put vodi dalje ka prirodnom čudu, Resavskoj pećini. Prva pećina upriličena za turističku posetu u Srbiji, danas nudi šetnju u dužini od osam stotina metara i to sve na temperaturi od sedam stepenih Celzijusa. Nakon pećine nemojte stati, u ovom kraju nalazi se i pravi pravcati vodopad– Veliki buk. Visok je dvadeset metara i deo je Spomenika prirode Lisina.

Resavska pećina unutrašnjost

Sada već polako možete da nazrete lepotu kraja u koji smo vas poveli, ali se pitate kako da skupite energiju za povratak. Ne brinite! Ovaj kraj je poznat po dobrim restoranima i još boljoj hrani, sve usklađeno s okolnom prirodom i ambijentom.

Šta kažete, nije li vreme da decu odvojimo od tableta i povežemo ih s prirodom i duhovnošću? Neka vam ovo proleće bude saveznik u tome. Obavićete veliki posao na kome će vam biti zahvalni i klinci i društvo. A i vi ćete biti zadovoljni, sigurni smo u to, baš kao i u one leptiriće s početka priče.

Sigurno će ti se svideti:

Najnovije:

Podeli članak:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Putuj po Srbiji:

Autor: